Официален личен сайт на

Цветан Василев

Благотворителност

Паметник на Атанас Буров, гр. София

Реч на Цветан Василев при откриване на паметника на Атанас Буров

В края на 2011 г. в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ в гр. София официално е открит паметникът на големия български банкер и общественик Атанас Буров. Той е изграден с лични средства на Цветан Василев и е дело на скулптора проф. Емил Попов и архитекта Петър Стрясков. Създаден е по инициатива на председателя на фондация „Достойни българи“ Илия Георгиев.

 

„За мен беше чест да приема с готовност отправената ми покана да осигуря финансовите средства за издигането на паметника на този достоен българин, най-малкото, защото отдавна съм причастен към неговото дело, а и защото все пак имам честта да седя в неговия кабинет. Направих го с удоволствие, от цялото си сърце. Най-сетне един от най-достойните български общественици, философи и банкери преди Втората световна война ще получи своето достойно признание пред българския народ“, казва Цветан Василев при официалното откриване на паметника, цитиран от в. „Политика“, автор: Валери Роев. Той изразява вяра, че както България е раждала хора като Буров, така тя ще продължи да ражда негови последователи.

 

Своята почит, отношение към историческото наследство и към личността на Атанас Буров Цветан Василев показва и с много други жестове. Сградата, която днес е Централно управление на Корпоративна търговска банка АД, е била седалище на Българска търговска банка на фамилията Бурови. Зданието е в стил „Мюнхенски сецесион“ и привлича погледа с каменните релефи, фасадните скулптури и декоративни маски.

 

През годините сградата неведнъж променя своето предназначение, като от 1978 г. е обявена за паметник на културата. Мажоритарният собственик на КТБ АД Цветан Василев се заема с пълната реставрация и запазването на екстериора и интериора на банката максимално близки до автентичния й облик от началото на XX в. Днес в КТБ АД се пази бюрото на Атанас Буров, зад което той е работил в Българска търговска банка, оригиналната ламперия, кожените кресла, масивните врати, негови автентични фотографии, сребърната му мастилница, дори телефона на банката от онези дни. 

» Назад

Свали като PDF