Официален личен сайт на

Цветан Василев

Цветан Василев: Страхът на мафията, която отдавна е овладяла медиите в България, от моето мнение е очевиден

Цветан Василев: личен архив

09.10.2022

На 21.09.2022 г. Цветан Василев даде интервю на създателите на Фейсбук групата „Цветан Василев – Tzvetan Vassilev” във връзка с последните събития около КТБ, включително делото, което мениджмънтът на КТБ спечели в Страсбург. Фейсбук групата е създадена от поддръжници на каузата на Цветан Василев през юни 2014 г. и до ден днешен предоставя актуална информация на съмишлениците му.

 

Препечатваме интервюто в цялост:

 

Г-н Василев, откакто последно разговаряхме с Вас много неща се промениха. Както е казал Л. Сенека, “Ако човек не знае към кое пристанище плава, никой вятър не е благоприятен.” Очевидно Вие знаете от ден първи кое е пристанещето — това на истината. Дотам се стига, но за съжаление — бавно. За това свидетелстват решенията на Интерпол относно червените бюлетини за Вас и Вашето семейство — четири на брой отказа спрямо щенията на българската Прокуратура, както и решението от ЕСПЧ в Страсбург относно неправомерно отнетия лизенз и несъстоятелността на КТБ. Една от Червените бюлетини на Интерпол за Вас е отменена, защото се нарушава всеобщата декларация за правата на човека. Моля, разкажете за нашия архив за двата отказа по-детайлно!

 

Всъщност всичките 4 бюлетини срещу мене и останалите членове на семейството ми бяха анулирани от Комисията за контрол на досиетата към Интерпол поради „несъответсвие“ с Правилника на Интерпол, както и с нейната Конституция, която задължава страните-членки на организацията да спазват Всеобщата декларация за правата на човека. Във всички решения, свързани с нашия казус, Интерпол се позовава на тази декларация.

 

Какво означава това? Интерпол няма илюзии – знае добре, че българската прокуратура злоупотребява със системата й, за да изпълнява политически поръчки. Чрез злоупотребите си, България се нареди сред държави като Путинова Русия и Казахстан.

 

Най-интересното в тази сага е историята на втората ми червена бюлетина, която Интерпол анулира преди тази от 2014 г. През 2018 г., когато обжалвахме моята първа бюлетина, както и бюлетините срещу съпругата и дъщеря ни, българската прокуратура беше решила, че ще подведе Интерпол като ми издаде втора червена бюлетина. Тогава групата на Сотир Цацаров, Иван Гешев и небезизвестния Ангел Кънев измислят някакво ново абсурдно обвинение срещу мене за „престъпления срещу световния мир“. Забележете, че въпреки че прокуратурата много добре е знаела, че съм бил в процедура по екстрадиция, която я задължава да ми връчва документи по определен ред, тя изпраща това обвинение на Интерпол, без да ми го връчи.

 

Във връзка с процедурата по преразглеждане на бюлетините ни, моят адвокат изиска от прокуратурата текста на новото обвинение, но Ангел Кънев отказа да го връчи на адвоката ми заради „форсмажорни обстоятелства“. Това поведение на българската прокуратура беше ясен сигнал за Интерпол, че българската прокуратура не признава базови права на защита на обвиняемия, защото трябва да знаеш в какво точно си обвинен, за да се защитиш. Интерпол анулира бюлетините срещу семейството ми, както и тази „форсмажорна“ бюлетина още тогава.

 

Още по-любопитното е, че тези „форсмажорни обстоятелства“ продължиха цели четири години. Чак тази година Ангел Кънев ми връчи обвинението по каналния ред. „Престъпленията срещу световния мир“ се оказаха нелепо обвинение, че съм бил ОПГ с адвоката си по делото КТБ Лазар Карадалиев и журналиста Огнян Стефанов — поредната нелепица на прокуратурата.

 

В заключение ще кажа, че на мнозина е бедно въображението какви престъпления срещу правосъдието би открила обективна проверка на досъдебните производства на прокуратура и в частност на закритата вече инквизиция, наречена специализирана прокуратура. Надявам се да стигнем и до този момент.

 

Решението за лиценза на КТБ от ЕСПЧ в Страсбург срещу България беше своеволно “разяснявано” из медиите от различни “познавачи”. Моля Ви, за Вашия кратък прочит какво означава това решение репутационно за България и за всичките й съдебни органи?

 

Решението на съда в Страсбург е преди всичко изобличителна присъда за България. В превод — то казва на правен език, че България не е демокрация и не признава върховенството на правото. Въпреки че е член на ЕС, България не признава нито правото на справедлив съдебен процес, нито изконното право на частна собственост.

 

Всички „видни“ коментатори, които ни заливат с нелепи тълкувания, трябваше да се замислят над тези теми през 2015 г., когато кресливо подкрепиха беззаконията на изпълнителната и съдебната власт при правителството на Бойко Борисов. Нелепите им опити да внушат, че нищо не се било случило, че България и друг път била осъждана, целят да прикрият и тяхното участие в погрома над КТБ.

 

На всички тези „специалисти“ от Мадам В до Николай Стайков ще кажа, че са в дълбока заблуда. Държавата рано или късно ще плати за организираната престъпна атака срещу КТБ.

 

Прави впечатление, че и “шамара” от Интерпол и “шамара” от Страсбург съвпадат в това, че Вашите човешки права са нарушени. Може да се каже, че отказът от екстрадиция от страна на сръбските съдебни органи също е своебразен “шамар”. Нарушени са правата на Цветан Василев като човек и като мажоритарен акционер в четвъртата по големина българска банка. Какъв отзвук имат тези шамари извън пределите на България, които бяха отразени доста бегло тук? 

 

Следва да отбележа, че наистина трябваше дълго време на институциите в чужбина да разберат дълбочината на казуса КТБ и степента на превземане на България от мафията. Радвам се, че осемте години на усилия в тази насока започнаха да дават своите резултати. Към днешна дата едва ли има институция в ЕС и САЩ, която да не е наясно с проблемите в България, както и с източника им. Надявам се, че първите положителни резултати ше ускорят процеса на разбиване на структурите на мафията, обраснали с с властта — изпълнителна, съдебна, законодателна. Смятам, че всеки разумен и мислещ човек в страната следва да подкрепи нашите услия за разобличаването на структурите на дълбоката държава. Интересът в никакъв случай не е само наш.

 

От постовете Ви в туитър става ясно, че продължавате да сте обект на цензура. За това свидетелстват изтрити Ваши интервюта с Явор Дачков, както и наскоро “изчезна” Ваше интервю пред радио “Фокус”. Колко и кои медии са потърсили Вашата позиция откакто са се случили по-горе изброените решения?

 

Страхът на мафията, която отдавна е овладяла медиите в България, от моето мнение е очевиден. Публична тайна е, че достъпът ми до големите „национални“ медии — БНТ, БНР, Нова, БТВ — е забранен. Това не им беше достатъчно — забраниха и достъпа на адвокатите ми.

 

Забелязва се натиск върху по-малките медии. Методите на мафията са различни — към някои журналисти подхождат с откровени заплахи и репресии, какъвто е случаят с Огнян Стефанов от „Фрогнюз“.

 

Интересно е и поведението на медиите, които са се самопровъзгласили за „обективни“ — Капитал, Дневник, Медияпул, Свободна Европа, ДВ, КлубZ, Офнюз и пр. Наблюдавам, че са готови да дадат трибуна на всеки друг, но не и на мене. Винаги с охота публикуват и свещени нелепици по мой адрес.

 

В рубриката „Цензуриран от“, която наскоро стартирах на сайта си, ще запозная обществото и с други фрапантни случаи на цензура. Много интервюта за световни медии не видяха бял свят, защото „референциите“ за България се дават от група, която подкрепи погрома над КТБ. Говорим за Ню Йорк Таймс, Блумбърг, Кориере дела Сера, Болкан Инсайт и пр. „Цензурира от“ ще бъде своеобразна стена на срама за журналистиката.

» Всички новини

Свали като PDF