Официален личен сайт на

Цветан Василев

Цветан Василев: Дупката от четири милиарда лева е измислица. Беше изфабрикувана, за да имат основания да отнемат лиценза на банката

30.03.2015

Oгромният риск за „Виваком” не идва от мен, а по линия на руската банка ВТБ, казва мажоритарният акционер на КТБ АД

 

Поискаха ми безвъзмездно активи, след отказа ми, предизвикаха кризата в КТБ“, казва банкерът Цветан Василев в интервю за Явор Дачков и сайта „Гласове“, публикувано на 29 март 2015 г. Това се е случило през април 2014 година. Василев твърди, че е предупредил гуверньора на БНБ, както и лидерите на големите партии в парламента, включително и настоящия премиер Бойко Борисов, че нещата могат да станат катастрофални за държавата. Те обаче решили да избягат от отговорност. „Прокуратурата и държавните институции са употребени за тази цел... опълчих се срещу системата и затова ме подгониха”, уточнява банкерът и допълва: „Иван Искров трябва да си спомни нашия обяд в края на май, когато го предупредих, че срещу банката се готви атака и че той трябва да бъде на мястото си, защото гуверньорът би трябвало да е независим - за това е избран - а не да е податлив на влияния от страна на прокуратурата, МВР, политици и групировки…"

 

„Не осъзнах само колко безотговорни могат да бъдат прокуратурата и държавните институции!“, спомня си Василев. По думите му: „Делян Пеевски, както съм казвал и преди, е само средство, координатор в по-голям сценарий. Това не е спор между мен и Пеевски. Пеевски използва силата на държавата, подкрепен от почти всички политически сили и със съгласието на почти всички политически сили, да ме унищожат. Но покрай моето унищожаване те унищожиха и банката, и бизнеса, и индустрията“.

 

За „дупката“ в КТБ АД

 

На въпрос по какъв начин в КТБ АД се е отворила дупка от 4 млрд. лв., банкерът е категоричен, че „това е измислица, изфабрикувана с цел формално да имат основания да отнемат лиценза на банката“. Той подчертава, че има преки доказателства за стабилността на КТБ АД – проверки от институции, одити, рейтинг на „Мудис“ и най-вече, доверието на международните инвеститори, придобили миноритарни дялове в нея. 

 

„И сега продължавам да твърдя, че към 20 юни 2014 г., когато Корпоративна търговска банка беше поставена под специален надзор с моето съгласие, тя беше една от най-живите“, казва Цветан Василев.

 

Доказателство за това са и коментарите на различни политици и анализатори от последната седмица, според които в КТБ АД все още има много активи. Василев разяснява по какъв начин са придобити тези активи: „чрез специални компании, които се финансират от банката с цел управление на проекти. Целият дивидент от тези активи е отивал в резултата на банката и това могат да го потвърдят както изпълнителните директори, така и основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов“.

 

Заплахи срещу вложители в КТБ АД

 

Според Василев потвърждение за съучастието на цялата държавна и политическа машина в съсипването на КТБ АД е и подходът към кризата в Първа инвестиционна банка (ПИБ). „В ПИБ кризата започна отдолу - от вложителите, които започнаха да разпространяват слухове помежду си, докато при нас кризата бе институционализирана отгоре, а на вложителите бе внушавано и някои от тях притискани да изтеглят парите си от банката. Имам доказателства за мачкане и притискане на клиенти, включително и заплахи. На някои им е обяснявано, че ако не си изтеглят парите от банката, ще пострадат“, коментира Василев.

 

Заплаха за покушение

 

Той разкрива, че в Сърбия се води разследване за организирано покушение срещу него, което се базира на писмени показания на свидетели и това е една от причините да не иска да се върне в България. „Аз искам гаранции за справедлив процес. В това статукво аз нямам никакви гаранции - нито за моя живот, нито за справедлив процес“

 

Сделката с LIC 33

 

В интервюто си Цветан Василев коментира и сделката за продажба на дялове в БТК („Виваком“), военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, НУРТС, пийпълметричната агенция „Гарб“, втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал“. „Групата от дружества, които се продават, имат определен обем от дългове към КТБ АД. Условието да има сделка, което поставих на г-н Луврие, е да погаси дълговете на тези дружества към банката. Аз ще бъда първият, който ще развали сделката, ако той не направи това“, казва Василев.

 

Същото предложение, което днес е прието от инвестиционния фонд LIC 33, Цветан Василев е отправял два пъти и към държавата, включително чрез предложението на акционерите на КТБ АД в консорциум с други инвеститори да оздравят банката. „Тогава нямаше да има пострадал нито един вложител, нито един бизнес“, казва Василев.

 

Конкретно за „Виваком“ мажоритарният акционер на КТБ АД уточнява: „Огромният риск за „Виваком” не идва от мен, а по линия на руската банка ВТБ. Първо ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на КТБ АД. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава „Виваком” би станала 77% руска държавна собственост. Е, къде е заплахата за националната сигурност, питам аз. А това предстои  и неминуемо ще се случи, ако не се реагира адекватно“

 

Фонд за компенсация на вложителите в банката

 

Цветан Василев е сезирал Европейската комисия и Европейския банков орган за двоен стандарт на политиката и неоторизирана държавна помощ към трети банки. „Аз ще съдя държавата. Те трябва да го знаят. Защото моята загуба не е от „Виваком”. Моята загуба е от това, че са обезсилени моите акции в банката. Първо, това ще бъде моята морална компенсация след всичките унижения, на които аз, както и моето семейство, бяхме подложени. И, второ, това е единственият начин да компенсирам тези, които си загубиха парите в резултат на неадекватната политика на държавата и на политиците“, казва Василев. Той уточнява, че ще създаде фонд за компенсация на вложителите в банката, но не и на държавата. „Оттук нататък за мен има само една цел: да покажа, че нито аз, нито моите колеги сме виновни и сме несправедливо обвинени“.

 

Медиите – длъжници на КТБ АД

 

В интервюто Цветан Василев говори и за дълговете на различни медии към КТБ АД. „Моите отношения с г-н Пеевски очевидно не са били добре уредени. Факт е, че сега маса фирми, които са номиналните собственици на вестниците му, дължат пари косвено на банката през други длъжници на банката. Заведени са искове срещу тях. Къде е прокуратурата всъщност? След като толкова много цялото правителство се бори да връща парите, какво прави с вестниците на Тошо Тошев, т. нар вестник на Тошо Тошев и на Даниел Руц? Какво прави с т. нар. вестници на Венелина Гочева и на Петьо Блъсков? Какво прави с т. нар. вестник на Славка Бозукова и на Тодор Батков?“, пита мажоритарният акционер на КТБ АД. Той разкрива, че изброените медии дължат на банката 34 милиона лева, но никой не ги закача, защото обслужват властта. Става ясно също и, че седмица преди началото на кризата от КТБ АД са изтеглили парите си Венелина Гочева, скритите собственици на вестниците „24 часа” и „Труд”, Недялко Недялков от „ПИК” и др. 

 

Личната отговорност

 

Василев говори и за личната си отговорност да се стигне до настоящите събития. „За съжаление и аз съм бил част от статуквото. И аз имам определена вина“, признава банкерът. От 2013 г. Василев е разбрал, че се е заблуждавал дълбоко, а след събитията с КТБ АД от юни 2014 г. като гаранция за живота си е разказал всичко за българския политически елит, за икономическия живот и за онова, което му се е случило през годините, пред двама нотариуси от различни държави. Разкрити са редица нелицеприятни факти за целия политически елит и са приложени конкретни доказателства.

 

„Мен политиците не са ме „направили”. От мен политиците са се възползвали. Никой не ме е „създал“. Но всички започнаха да се възползват и особено арогантно в последните пет години. Истината е, че политиците паразитираха върху мен, а не обратното. За да пазя банката, аз трябваше да правя други услуги през целия този период. Част от тези услуги са описани при нотариуса“, допълва Цветан Василев.

 

Цялото интервю на Цветан Василев за сайта „Гласове“ можете да прочетете тук. 

 

» Всички новини

Свали като PDF