Официален личен сайт на

Цветан Василев

БНБ разреши сделката за Креди Агрикол България ЕАД

Радосвета Василева — дъщеря на Цветан Василев

Радосвета Василева, дъщеря на Цветан Василев, получи одобрение от БНБ по реда на Закона за кредитните институции за член на Надзорния съвет на Креди Агрикол България ЕАД.

29.05.2014

Българската народна банка одобри Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) да придобие всички акции с право на глас от капитала на Креди Агрикол България ЕАД. Комисията за защита на конкуренцията също разреши КТБ АД да получи едноличен контрол върху банката. Очаква се финализиране на сделката.

 

Цветан Василев коментира, че КТБ АД е с ясно изразен бизнес профил, поради което нейната структура, продукти, информационна система и служители трудно могат да бъдат настроени към специфичните изисквания на потребителските и жилищни кредити, депозитите и сметките на граждани. В същото време Корпоративна търговска банка АД обслужва фирми с около 200 хиляди служители. Те имат своите финансови потребности. Целта е Креди Агрикол България ЕАД да отговори на тяхното търсене. Ето защо КТБ АД планира да запази самостоятелността на банката и да я специализира в банкирането на дребно. (За визията на Василев можете да прочетете в интервю за в. „Банкеръ“, автор: Петър Илиев.)

 

Съществен принос за развитието на Креди Агрикол България ЕАД след придобиването ѝ се очаква да има бъдещият ѝ Надзорен съвет. Одобрение от БНБ за членове на Надзорния съвет на Креди Агрикол България ЕАД са получили Орлин Русев — Председател на УС на КТБ АД,  Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди — член на НС на КТБ АД и Радосвета Василева — дъщеря на Цветан Василев, която притежава международен юридически опит в областта на корпоративното право и финансовата регулация и която менажира бизнес проекти на Василев от няколко години. След придобиването ѝ Креди Агрикол България ЕАД ще бъде ребрандирана.

» Всички новини

Свали като PDF