Официален личен сайт на

Цветан Василев

Цветан Василев: КТБ АД е отговорна банка както към своите клиенти депозанти, така и към българския бизнес

19.06.2014

Събитията доказаха, че твърдението за тандема Пеевски — Василев е мит.

 

„КТБ АД е подкрепяла и подкрепя всичко, което е рационално и разумно. Когато обаче видим отклонения от нормалните практики, взимаме мерки. Ние сме отговорна банка както към своите клиенти депозанти, така и към българския бизнес“, казва Цветан Василев, Председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД, в интервю за bTV. Части от интервюто бяха излъчени днес в предаването „Тази сутрин“ и във вчерашната централна емисия „Новини“ на bTV.

 

Пред журналиста Светослав Иванов Цветан Василев споделя повече и от първо лице за събитията от последните дни, за разследването, атаките и манипулациите срещу него.

 

Отговорното отношение към българския бизнес на Корпоративна търговска банка АД се изразява както чрез подкрепата на всички рационални проекти, така и с непримиримостта към порочни практики като тази — държавните поръчки да се разпределят чрез каналите на „човек, който в последната година се изживява като властелин на България“, става ясно от интервюто. Според Василев в момента бизнесът в България се страхува да каже какво се случва. Държавните поръчки се разпределят чрез каналите на определен човек, чиито марионетки говорят от името на държавата.

 

В интервютото банкерът отрече да е финансирал с държавни пари бизнес проекти на Делян Пеевски и поясни, че не действа чрез подставени лица. Цветан Василев каза още, че е готов да съдейства на следствието и прокуратурата.

 

Василев споделя и някои от конкретните причини за влошаване на взаимоотношенията си с Делян Пеевски, а именно — несъгласие от страна на Василев с източването на „Булгартабак — холдинг“ АД, забрана с името му да се злоупотребява от страна на Пеевски за лоши практики като искане на подкупи за участие в търгове, различни назначения и др.

 

Относно медийните сделки на Нова българска медийна група Председателят на НС на КТБ АД сподели, че идеята за финансирането на медийните покупки на тази група за него винаги е била съвсем различна, а именно бизнес проект, свързан със старата печатница заедно с терена. Tози интерес банкерът обясни с бумa на продажбите и проектите с имоти в този период. „Моята цел винаги е била тази — да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата терена на ИПК Родина“.

 

По темата Южен поток“ според Василев начинът, по който е проведен търгът за основен изпълнител, е скандален и непрозрачен. „Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на Южен поток“ в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект“, коментира Цветан Василев.

 

Председателят на НС на КТБ АД отговаря и на въпрос за различията си с бившия журналист и настоящ съсобственик на „Икономедиа“ Иво Прокопиев:

 

Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но то не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ „Доверие“? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това“, казва Цветан Василев.

 

Цялото интервю с Цветан Василев зрителите ще имат възможността да видят по bТV в събота, 21 юни, от 17:00 часа в предаването „120 минути“ с водещ Светослав Иванов.

» Всички новини

Свали като PDF