Официален личен сайт на

Цветан Василев

Цветан Василев призова Европа за повече солидарност с България

Цветан Василев призова Европа за повече солидарност с България

Цветан Василев призова Европа за повече солидарност с България в интервю за престижния немски вестник „Ханделсблат“.

07.02.2014

Председателят на Надзорния съвет на КТБ АД Цветан Василев призова най-могъщите държави в Европа към повече солидарност с България и Румъния в интервю за престижния германски вестник „Ханделсблат“.

 

„Не смятам, че българските или румънските имигранти са най-голямото предизвикателство пред Европа. Ако България и Румъния бяха получили толкова сериозно финансиране от Брюксел, колкото например Испания, Португалия и Гърция, щяха да се справят по-добре. Намирам това неравнопоставено отношение за несправедливо“, казва Цветан Василев пред влиятелното икономическо издание.

 

Той подчертава, че към момента България не получава повече финансиране от Европа, отколкото внася в бюджета на ЕС, и споделя силната си загриженост от факта, че социалните различия между богатите и бедните страни в ЕС през последните години не само не намаляват, но се увеличават.

 

„През последните почти 30 години главно германски и френски фирми започваха свободно и без никаква конкуренция свои бизнес начинания в Източна Европа. В замяна ние се нуждаехме от реална помощ, за да направим икономиката си конкурентна. Това не се случи“, коментира Василев.

 

Според него Европа трябва да се научи на повече солидарност и повече толерантност, за да можем едновременно да си помагаме и да се разбираме по-добре. „Всички на континента зависят един от друг. Затова е особено важно да бъдат изчистени неразбирателствата“, допълва Василев.

 

Интервюто на Цветан Василев за германския вестник „Ханделсблат“ можете да прочетете:

- в превод на в. „Преса“ на български език;

- в оригинал на немски език;

- в резюме на английски език.

» Всички новини

Свали като PDF