Официален личен сайт на

Цветан Василев

Цветан Василев: Съдебно-счетоводната експертиза по делото КТБ е скалъпена по инструкции на Иван Гешев и с помощта на Афа, които са в конфликт на интереси

03.02.2024

На 17.01.2024 г. Цветан Василев даде интервю за създателите на фейсбук групата Hemeroteca Tzvetan Vassilev негови съмишленици, които се борят за обективен прочит на случая КТБ от 2014 г. насам. За Иван Гешев, за скалъпената съдебно-счетоводната експертиза по делото КТБ, за шамарите, които българската прокуратура получи от Интерпол може да прочетете пълния текст на интервюто по-долу:

 

 

Г-н Василев, напоследък зачестиха медийните изявина бившия главен прокурор и един от наблюдаващите прокурори по делото КТБ – Иван Гешев. Опорната точка на Иван Гешев относно непоклатимостта на тезата на Прокуратурата за това, че КТБ е била пирамида, лежи върху доклада на една от “най-големите одиторски компании в света” Бейкър Тили. Колко непоклатима е тази теза?

 

Иван Гешев не е просто един от наблюдаващите прокурори по делото КТБ – той е основно острие и изпълнител на мократа поръчка на Делян Пеевски за ликвидацвия на банката, ограбване на активите й с цел неговото и на шайката му обогатяване и прехвърляне на вината върху мене и останалите колеги, които не са му се подчинили.

 

Цялото скалъпено дело на Гешев и компания се крепи на два вида „доказателства“ – свидетелски показания на група от свидетели, предвождани от крадеца-измамник Бисер Лазов, и въпросната „съдебно-икономическа“ експертиза. И тъй като неговите доверени лица вече почти 6 години катастрофират с показанията си пред съда, а и междувременно бяха разкрити десетки техни престъпления и присвоявания, при това изключително свързани с активи на инкриминираните от прокуратурата т. нар. „кухи“ фирми, очевидно менторите на Гешев са му сменили плочата и той сега поставя на преден план експертизата на въпросната Бейкър Тили.

 

Всъщност, Бейкър Тили дойде след пълния провал на широко рекламирания доклад на английските измамници от Аликс Партнърс, които бяха своевременно разобличени. Очевидно е, че Бейкър Тили останаха последен спасителен пояс не само за удавника Гешев, но и за неговите ментори.

 

Публична тайна е, че активна роля в изготвянето на тази „експертиза“ имат служителите на АФА Консултинг, доказателства за което намираме в редица прокурорски постановления на Гешев за допускане до документи на банката във връзка с изпълнението на задачата от Бейкър Тили. Доколко въобще Бейкър Тили има нещо общо с тази експертиза или са игралиролята на гумен печат на прокуратурата и АФА, ще се разбере съвсем скоро. Но във всички случаи е факт, че АФА Консултинг са в тотален конфликт на интереси, доколкото са една от фирмите, направили фамозните консултантски доклади от 2014 г, на база на които незаконно беше отнет лицензът на банката.

 

Така че, тезата на Гешев е толкова непоклатима, колкото беше непоклатим и той на поста си главен прокурор.

 

Иван Гешев често твърди,че живеете в Сърбия,защото не е страна от ЕС. По думите му “не е евроатлантическа” страна. Вие много пъти сте излагал своите съобръжения, въпреки това и в последното си интервю той каза: “Защо Цветан Василев не живее в Германия или друга страна от ЕС?”. Хубаво е да се отбележи, че отстраненият главен прокурор никога не говори за отменените от Интерпол червени бюлетини за Вас и семейството Ви.

 

Иван Гешев е манипулатор – при това не само неизкусен, но и доста посредствен. Явно е прихванал от „евроатлантическата“ риторика на началника си Пеевски – непрекъснато ми вменява руски връзки, след като е факт, че точно руската държавна банка ВТБ не ме подкрепи при атаката срещу банката. На всичкото отгоре, същата банка стана партньор на Пеевски при кражбата на най-големия актив на банката – „Виваком“, в който след удара по КТБ беше включена и инфраструктурата НУРТС.

 

Очевидно е, че с характерното си милиционерско чувство за ирония визира европейската заповед за арест, издадена по негово нареждане. Дълги години, ЕЗА беше автоматично изпълнявана от европейските партньори на България по силата на рамково споразумение, датиращо от времето, когато не са си и представяли, че в Източна Европа ще се завърнат авторитарни режими. Само че и тази ситуация се промени, независимо че трябваше да минат почти 2,5 г. от решението на Съда на ЕС в Люксембург, обявило европейските заповеди за арест, издавани от България, за несъвместими с правото на ЕС – ерго, за незаконни. От това би следвало да се срамува той, а не да ми дава съвети къде и как да живея.

 

А иначе той и неговата банда от изпълнители на мокри поръчки от прокуратурата бяха многократно шамаросвани от Интерпол. Издаваните срещу мене и членовете на моето семейство червени бюлетини бяха анулирани като политически мотивирани и/или незаконни (прецедент за страна-членка на ЕС). Интерпол въобще отказа да издаде кресливо пропагандираната бюлетина срещу мен от пролетта на 2023 г.

 

Искам да успокоя Гешев, че отговорността за престъпленията му, свързани с КТБ и многобройните съпътстващи дела, не му се е разминала. Нито на него, нито на останалите изпълнители на мръсните поръчки на Пеевски и Ко.

 

Иван Гешев беше недосегаем, но вече не е. Той често пъти е изговарял нелепици по Ваш адрес. Би ли могъл да понесе последствия от думите си в съда?

 

Много бих искал в България да съществуваше обективен съд, за да мога да го осъдя. За жалост, на всички е ясно колко сме далеч от това. Междувременно, още през април миналата година подадох сигнал срещу Гешев относно лъжите и безпочвените обвинения във връзка с прословутия „заговор“ до СГП, която естествено отказа да образува досъдебно производство. Не съм очаквал и нищо друго, след като знам, че контролът върху прокуратурата въобще не е променен. Ръководителятна СГП Илияна Кирилова е една от най-дейните в изпълнението на мръсната поръчка на мафията по делото КТБ. Подобно беше и решението на Апелативна прокуратура. Сега подготвяме жалба до съда – може пък да има някакъв вятър на промяната, макар че знам, че ще го пазят докрай, не защото им е толкова мил, а защото се страхуват от последиците от разплитането на мръсните им схеми, които тази пионкае изпълнявала.

 

Логиката му, че Делян Пеевски не е разпитан като свидетел, защото: “Като се разпита кво ше каже?. Да събереш нещо, което е ценно и ти върши работа. Защо да правиш нещо, което е безсмислено“. По негова преценка разпит на Пеевски е безсмислен.Разпит по видеоконферентна връзка на Вас пък би осуетил разкриването на “обективната истина”.

 

И към двамата отношението му е “и какво ше кажат”. Така делото на живота му изглежда по следния начин. Основният двигател зад атаката срещу КТБ не е разпитан, защото е безсмислено. Основният обвиняем по делото КТБ, ако говори пък от разстояние, ще попречи на разкриване на обективната истина.

 

Подобни твърдения могат да излязат само от устата на абсолютен игнорент (какъвто безусловно е Гешев). Наказателно-процесуалният кодекс (чл 13, 14, 16, 102 и др.) е експлицитен – държавното обвинение трябва да събира всички доказателства, касаещи случая, независимо в чия полза са те. Естествено е, че моята истина е неудобна за елементарните тези на Гешевия екип.

 

Аз бих им задал само един въпрос или по-скоро бих поставил само една задача – оценителска лицензирана фирма да направи пазарна оценка на активите на банката и фирмите, финансирани от нея, и да я съпостави с обема на кредитите. Нищо друго!

 

Естествено прокуратурата бяга като дявол от тамян от подобна идея, защото ще рухне митът за „пирамидата“ – тази легенда, която се базира на „аргумента“, че активите са на фирмите, фирмите са на Василев, ерго Василев ги бил откраднал. Ако е наистина така, защо всички активи до 20.06.2014 г. си бяха на място, защо Виваком остана с над 70 милиона евро по сметки в КТБ, защо при осребряването на тези активи след незаконното фалиране на банката парите (колкото и оскъдни, в резултат на кражбите) отидоха или в банката, или в други лица, но не и при мене? Много въпроси, и все без отговори. Ние поръчахме на международна оценителска фирма оценка само на 13 актива на банката (за които успяхме да намерим данни, защото групата на Бисер Лазов се беше потрудила да отмъкне всичко, което касае фирмите) и резултатът хич няма да се хареса нито на гешевците, нито на димитъррадевците от БНБ.

 

Имам информация, че в момента това е и основен проблем за мафията при възобновяващото се дело за лиценза на банката – какви тетки и вуйчовци да намерят и съдът да ни ги наложи, за да направят оценка на активите на КТБ към 20.06.2014 г. Защото одит няма, в това число и „одитът“ на Бейкър Тили не само не струва нищо, но е и фалшив.

 

Що се отнася до ползата от разпита на Пеевски, мисля, че най-добра оценка за неговия принос при фалирането на банката даде OFAC чрез включването му в „престижния“ списък Магнитски през 2021 г.

 

» Всички новини

Свали като PDF