Официален личен сайт на

Цветан Василев

Цветан Василев: Сега излиза, че банката е била фалирана въз основа на доклади, пазени като държавна тайна едва ли не, които според самите изпълнители не са одити, не са оценки на активи, не служат за оценка на капиталовата адекватност, нито на ликвидността на банката, нито пък за оценка на качеството на активите. В общи линии тези доклади са едно голямо нищо!

29.02.2024

На 29.02.2024 г. Цветан Василев даде интервю за създателите на фейсбук групата "Hemeroteca Tzvetan Vassilev", които търсят истината за погрома над КТБ от 2014 г. насам. Какво стои зад проглеждането на някои политици относно случилото се през 2014 г.? Защо всички документи около изкуствения фалит на банката са строго поверителни? Какво предстои в Кипър? Ще видим ли някога споразумението със Суверенния фонд на Оман? Пълния текст на интервюто можете да прочетете по-долу.

 

Как започва всичко за Вас? Г-н Василев, бихте ли разказали за нашия архив историята на КТБ. Прокуратурата удобно е изрязала и изкривява чрез собствени внушения и свидетелски показания част от историята на КТБ - затова смятаме, че е важно интересуващите се да разберат историята на тази банка от Вас.

 

Историята на КТБ е история за неуморен труд, лишения в името на институцията и нестандартни решения, за да може от банка с 10 милиона лева капитал и без база клиенти през 2000 г. да се превърне в четвърта по големина банка по активи в България с почти 7,5 милиарда лева активи, при собствен и хибриден капитал от над 860 милиона лева. Тя е и банката с най-висока възвръщаемост на активите и най-голям обем от активи, падащи се на 1 служител.

 

Твърдя, че КТБ беше и банката с най-качествените активи, предвид факта, че пряко и косвено чрез финансирани от нея фирми имаше контрол върху индустриални активи и недвижимости на стойност от над 4,5 милиарда лева с годишна печалба преди амортизации, лихви и данъци (ЕБИТДА) от над 500 милиона лева към 2013 година.

 

Качеството на активите на банката беше оценено и на международните пазари и неслучайно акционери в банката бяха Оманският държавен суверенен фонд, италианският застрахователен гигант Дженерали, с когото бяхме и съакционери в застрахователна компания Виктория, и ВТБ Капитал. Наред с това, КТБ беше изключително добре приета като партньор за редица инвестиционни проекти от банки и финансови институции като Голдман Сакс, Ротшилд, Джей Пи Морган, Ситибанк, Креди Сюис и пр. КТБ беше и първата банка с преобладаващо български капитал, на която беше предоставен международен кредитен рейтинг.

 

Очевидно тези успехи са били много трудно смилаеми за определен кръг от хора и затова атаките – вътрешни и външни – не са преставали. Кулминираха в рейда, оркестриран от медиите и прокуратурата, довел до нейното унищожение през 2014-а година. Дори след насилствената й смърт, продължават опитите на някои да бъде чернена и обругавана, за да подценят усилията на всички онези нейни служители, дали всичко от себе си за развитието й през тези 14 години.

 

Г-н Василев, напоследък Цветан Цветанов публично започна да твърди, че “Фалитът на КТБ беше началото на овладяването на държавата”. Смятате ли, че хора като него знаят и биха могли да допринесат повече за разкриване на абсолютната истина за погрома над КТБ.

 

Похвално е поведението на Цветан Цветанов, макар и малко позакъсняло. Всъщност, аз не изключвам мнението на политиците да е било манипулирано от медиите, които са главен съучастник на Делян Пеевски както на етапа на атакуване на банката, така и при разграбването на многобройните й активи, представяно като „връщане“ на собствеността.

 

Време е вече НПО, които претендират, че се борят за правосъдие и отвоюване на правосъдната система от мафията и дълбоката държава да повдигнат въпроса за това, как е атакувана банката, на база на какви фалшифицирани сигнали, кои са главните участници от страна на прокуратурата, както и какви са били активите на банката и кой се е облагодетелствал от изкуствения й фалит.

 

Не може да излизат ужасяващи факти за дейността на прокуратурата при Цацаров, Гешев и Сарафов и в същото време с лека ръка да се приема, че държавното обвинение е било обективно в случая с КТБ и многобройните съпътстващи досъдебни производства. Не може свидетел по скандала Нотариуса/8-те джуджета да говори за това, че сегашният градски прокурор Илияна Кирилова е била лично назначение на скандалния Еврото и всички да си траят, че тя е главно действащо лице при т. нар „разследване“ на КТБ. Нейната шеметна кариера от обикновен следовател до ръководител на СГП е награда за усърдието и мръсотиите, които е извършила като следовател по случая с КТБ наред с останалите членове на шпицкомандата.

 

Надявам се, че обществото е започнало да излиза от будната кома, в която беше вкарано, и то да е двигателят за разчупването на омертата сред политиците. Цветан Цветанов е първата лястовица, но смятам, че скоро и други ще се осмелят да изрекат сакралната истина – че държавата е участвала в престъпен сговор с мафията за ликвидиране на КТБ.

 

Обективната истина е толкова изнасилена като понятие, че нас лично ни притеснява, когато някой твърди, че я преследва. В преследване на “обективната истина” видяхме как прокуратурата чудовищно наруши човешките права на Вас и Вашето семейство, изкриви закони, опитва се непрестанно да Ви затвори устата.

 

Не съм сигурен, че много хора вярват на брътвежите на Цацаров, Гешев, Сарафов и техния престъпен екип от прокуратурата както по случая КТБ, така и по мнозината скалъпени поръчкови дела. В случая с КТБ, обаче, малко са смелите и освободени хора, които открито изразяват мнението си за престъпленията на прокуратурата по това дело и свързаните с него десетки досъдебни производства по „отделени материали“.

 

Когато истината за многобройните престъпления на държавното обвинение започва да излиза  наяве, организаторите на атаката стават все по-агресивни. В същото време действията са им много прозрачни и лесно разчитаеми. Мафията, част от която е и прокуратурата (или поне онези, оплетени в делата срещу нас), така и не разбра, че репресиите им срещу нас, които очевидно са отговор на всяко разкритие за техни престъпления, няма да ни спрат, нито да ни демотивират да продължим да ги разобличаваме.

 

Убеден съм, че съвсем скоро ще имат нови неприятни изживявания като резултат от нови шамари, които сме им подготвили.

 

Г-н Василев, по фалита на КТБ всичко е секретно. Започна се с един сигнал на човек, чиято идентичност не е установена и до ден днешен. Целта беше да се влезе в банката и да се превземе отвътре. Секретни доклади, стенограми, споразумения... Има ли друга история на фалирана банка с толкова много секретни доклади и засекретени споразумения?

 

КТБ е единствената здрава банка в най-новата история на България, която е атакувана чрез държавни институции, за да бъде фалирана. Сигналът на „анонимния“ свидетел  – колко да е анонимен, след като се знае че става въпрос за Мечо Пух-Еврото – остана извън вниманието както на прокуратура и съда (нормално за тях като съучастници на мафията), така и за иначе будните борци за реформи в правосъдието.

 

Решението на Съда в Страсбург по случая КТБ, вместо да ги предизвика да проявят активност за разкриване на истината, ги извади на барикадата да обясняват как всъщност това решение не значело нищо, как съдът не се бил произнесъл дали банката е била капиталово адекватна, като че ли това е трябвало да се направи. Очевидно е, че за тях понятието липса на справедлив съдебен процес и незачитане на правото на собственост са просто някакви съвсем дребни нарушения.

 

Сега излиза, че банката е била фалирана въз основа на доклади, пазени като държавна тайна едва ли не, които според самите изпълнители не са одити, не са оценки на активи, не служат за оценка на капиталовата адекватност, нито на ликвидността на банката, нито пък за оценка на качеството на активите. В общи линии тези доклади са едно голямо нищо, което е използвано като материална основа за доклада на квесторите до чакащия да го одобри удобен УС на БНБ, начело с Иван Искров. И пак гузно мълчание. Разбирам ги – какво да кажат, след като митът за „банката пирамида“ и какво ли още не, удобно пропагандиран едно десетилетие, все повече търпи крах. А очевидно е, че за налагането на тази мантра са били впрегнати всички усилия, в т.ч. и на уж врага на Пеевски и задкулисието – Иво Прокопиев. Защото е публична тайна неговата близка връзка с многократно разобличената АФА Консултинг. Същата, която се оказа най-вероятно не само изпълнител, но и автор на „методологията“ на т. нар. съдебно-икономическа експертиза, на която се крепи обвинителният акт по делото КТБ и с която толкова много се гордее правно и финансово неграмотният Иван Гешев. И същата, от която се отказаха уж лансираните като нейни автори Бейкър Тили-Кипър.

 

В други страни изваждането на такива скандални факти по толкова обществено значимо дело би имало ефект на торнадо – тук почти не беше отбелязано. А „обективната“ съдия по делото КТБ дори реши, че не трябва да си нарушава комфорта, за да бъде рагледана абсолютно приоритетно тази злополучна експертиза, когато може да продължи да дава възможност на въоръжените с предварително написани от прокуратурата опорки на т. нар свидетели, омазани до ушите с кал, противоречия и откровени престъпления.

 

Според Вас ще види ли споразумението на България със Суверенния фонд на Оман бял свят някога и какво би помогнало това в преследване на абсолютната истина?

 

Аз лично не съм оптимист, защото директното изваждане на това споразумение ще означава нокаут за обвинението и съда. Видно е кои е заинтересовани от неговото старателно укриване. Не е ясно по какви причини Асен Василев и министрите на финансите от служебните правителства нямат интерес да го покажат, след като това ще е най-бързият начин за разобличаване на престъпленията на предшествениците. Не се знае какви са мотивите им, дали са финансови или от друго естество. Защото е пределно ясно, че тези откази обслужват единствено и само задкулисието.

 

» Всички новини

Свали като PDF