Официален личен сайт на

Цветан Василев

Цветан Василев: Задкулисието има интерес Димитър Радев да остане по-дълго на поста си като гуверньор на БНБ

28.04.2022

На 20.04.2022 г. Цветан Василев гостува на предаването „Честно казано“ с Люба Кулезич, за да коментира интригата с избора на нов гуверньор на централната банка, както и руското влияние в България.

 

Банкерът обясни, че БНБ е втората по значение институция за дълбоката държава в България след прокуратурата, тъй като регулира търговските банки и може да проследи парични потоци, свързани с рекет и корупция. Затова, задкулисието има интерес настоящият гуверньор Димитър Радев да остане максимално дълго на поста си.

 

Василев подчерта, че погромът над КТБ ясно е показал, че БНБ е контролирана от статуквото и от прокуратурата – през 2014 г. не само гуверньорът Иван Искров, но и целият Управителен съвет на БНБ са се превърнали в жалки пионки на мафията. По това време и Искров, и Управителният съвет на БНБ са говорили това, което им каже статуквото.

 

В този план, въпреки широко разпространената теза, че задкулисието стои зад кандидатурата на Каримански, банкерът смята, че крайната цел на мафията е да запази Димитър Радев, който по време на мандата си е доказал, че е удобна пионка. Каримански е издигнат, за да бъде вбит клин в управляващата коалиция, да се отложи изборът за гуверньор и дълго време да не може да се намери консенсусен кандидат, който да замени Димитър Радев. Задкулисието си е гарантирали контрол над БНБ и заради подуправителите – Радослав Миленков, подуправителят, който отговаря за „Банков надзор“, според Василев, е „директен представител на ПИБ и на Общинска банка“.

 

Сред „заслугите“ на Димитър Радев пред мафията са:

  • Скриването на истината за КТБ, включително непоказването на така наречените „одитни доклади“, на база на които е отнет лицензът на банката (бел.ред. КТБ няма одитиран годишен отчет за 2014 г. до ден днешен. Одиторите не са извършили одит, а консултация на база на задание от БНБ).
  • Одобрението на БНБ за продажба на 80% от Общинска банка на лихтенщайнска офшорка, зад която официално застана Георги Самуилов (бел.ред. Самуилов е известен с връзките си с Пеевски. Наскоро стана ясно, че Самуилов плаща за лобиране в САЩ, за да може Пеевски да заобиколи санкциите по закона „Магнитски“).
  • Одобреното от БНБ скандално участие на ББР в ПИБ
  • Затварянето на очи за това, че в ПИБ се намират активи, откраднати от КТБ след погрома над нея
  • Продължаването на мандата на Нели Кордовска като представител на БНБ в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Фондът за гарантиране на влоговете активно замита следите за погрома над КТБ.

 

Василев първоначално е смятал, че настоящата криза с избора на гуверньор е резултат само от упорството на ИТН. За съжаление, наскоро министърът на финансите Асен Василев е заявил публично, че Димитър Радев бил добра алтернатива, което само по себе си повдига въпроси за колаборация със задкулисието.

 

Смяната на гуверньора на БНБ е от изключителна важност, тъй като голяма част от членовете на Управителния съвет на централната банка също обслужват статуквото. Радослав Миленков не е единственият, който може да бъде заподозрян в нездравословни връзки с дълбоката държава. Мандатът на Калин Христов, който е абониран за подуправител от години, също е изтекъл, но Христов може да бъде сменен само ако има нов гуверньор. За съжаление, квотата на президента Румен Радев в Управителния съвет на БНБ няма нищо против да е мълчалив съучастник на безобразията там.

 

Банкерът намекна, че освен че си затваря очите за съмнителни преводи на мафията, БНБ е напудрила и прословутите стрестестове, за да отговарят на изискванията на ЕЦБ.

 

Журналистката Люба Кулезич зададе въпроси и за руските зависимости в България. Преди време АКФ обърна внимание, че в официалните списъци на посетители на КТБ присъства еднократно името на Александър Бабаков. На въпрос на Кулезич как ще коментира това обстоятелство, Василев обясни, че банка, която е от значение за икономиката, няма как да е откъсната от големи проекти – в частност КТБ е била специализирана в обслужване на енергетиката. Бабаков се е срещнал с него, за да види визията му как може да бъде реализиран Южен поток. Василев му е посочил, че проектът би бил единствено възможен, ако има одобрение от Европейската комисия. Освен това, ако е имало нещо за криене, името на Бабаков е нямало да бъде включено в официалния списък на посетители в КТБ.

 

Кулезич потърси и коментар и за Константин Малофеев, на който е вменено, че искал да купува ТВ7. Цветан Василев обърна внимание, че организаторите на атаката на КТБ са изложили активите на банката на риск, включително от потенциално заграбване от представители на руски интереси. На него не му е известно Малофеев да е искал да купува ТВ7 – по-скоро това са амбиции на Николай Малинов, който, според Василев, участва в сглобка на ДАНС и на прокуратурата, за да отклонят вниманието от това, което наистина се е случило с активите на КТБ.

 

Василев счита, че истинските проводници на руско влияние у нас са Бойко Борисов и Делян Пеевски. Руските връзки в България винаги са договаряни на правителствено ниво – Белене, кражбата на #Виваком от ВТБ, осъществена с помощта на държавни институции, Турски поток и пр.

 

Цялото интервю на Цветан Василев с Люба Кулезич може да гледате тук.

» Всички новини

Свали като PDF