Официален личен сайт на

Цветан Василев

Публични изяви

Energy and Economic Summit 2012, Atlantic Council (Istanbul, Turkey)

„Цветан Василев е истински бизнес лидер, голям приятел и член от най-висок ранг на Атлантическия съвет. Той има забележителен поглед освен върху начина, по който функционира и влияе еврозоната в Югоизточна Европа, също и изключителни наблюдения върху еврозоната и нейното място в света — ще я бъде ли, или не, и какво да очакваме след това“, казва Фредерик Кемп, президент на Атлантическия съвет на САЩ, по време на Енергийния и икономически форум, който се провежда през ноември 2012 г. в Истанбул, Турция. Събитието се организира всяка година от Атлантическия съвет на САЩ — неправителствена организация с над 50-годишна история. 

 

Цветан Василев е сред най-изявените участници на форума, на който се събират политически и бизнес лидери от региона и от света. Те обсъждат водещи теми от икономически и енергиен характер и набелязват мерки за насърчаване на регионалното и икономическо сътрудничество и растеж, политическата стабилност, инвестициите и търговията.

 

Целта е да се изградят и затвърдят конструктивните взаимоотношения между страните и бизнеса в региона, между Източна Европа, Централна Европа и Далечния Изток, като същевременно се поддържат и добри отношения с основните играчи извън региона — САЩ, Китай, страните от Персийския залив.

 

По традиция във фокуса са и регионалните инфрастуктурни нужди и възможности, финансирането на различни проекти, създаването на общи енергийни пазари и диверсифицирането на доставчиците на горива.

 

През 2012 г. сред основните теми бяха последиците от финансовата нестабилност в Европейския съюз (ЕС) и перспективите за развитие пред региона. В рамките на един от панелите Цветан Василев посочи, че когато става дума за кризата в Европа, освен причините за глобалната криза трябва да се отчетат и поредицата от системни грешки. Пример за това е начинът, по който е осъществявано разширяването на ЕС. Според него, ако ЕС продължи по този път на развитие, шансовете за запазване на цялостта му са 50 на 50. Необходима е промяна на правилата, тъй като в момента има липса на лидерство и липсва ясна визия за преодоляването на негативните ефекти от кризата.

» Назад

Energy and Economic Summit 2012, Atlantic Council (Istanbul, Turkey)

Свали като PDF