Официален личен сайт на

Цветан Василев

Благотворителност

Храм „Св. Димитър Солунски“ в гр. Габрово, кв. „Етъра“

Храм „Св. Димитър Солунски“ в гр. Габрово, кв. „Етъра“

Цветан Василев е сред основните дарители за цялостната реставрация на храм, посветен на Св. Димитър Солунски, в габровския квартал „Етъра“. На откриването на обновения храм Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий изказва своите благодарности към благодетеля, като подчертава, че Цветан Василев е преди всичко духовно богат с широкото си сърце.

 

През 2006 г. църковното настоятелство на храма усилено търси спомоществовател за цялостна реконструкция на храма. Намира го в лицето на Цветан Василев, който става изключителен благодетел на църквата. По това време председател на настоятелството е свещеник Стефан Стефанов (днес  протойерей, енорийски свещеник при храм „Света Троица“  гр. Габрово).

 

Ремонтните работи започват през 2007 г. и продължават през 2008 и 2009 г. Първо е направен основен ремонт на покривната конструкция, като върху носещите греди е накована дървена ламперия, върху нея е положена хидроизолация, а най-отгоре са подредени плочи.

 

Поставени са медни улуци, подменена е дограмата с ПВЦ стъклопакет. Външните стени са изолирани с фибран, положена е мрежа и нова мазилка. Цялото пространство около църквата е застлано с плочи, а на границите на имота е издиганата бетонна ограда с метални елементи. Напълно е подменена електроинсталацията. Премахнати са повредените от влагата участъци от мазилката и целият храм е белосан. Монтирани са климатици, храмът е свързан със СОТ, направено е външно декоративно осветление.

 

Двама признати специалисти  ръководителят на катедра „Църковни изкуства“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет (ВТУ) доц. Миглена Прашкова и известният реставратор Стефко Аенски (секретар на секция „Реставрация“ към Съюза на българските художници и член на управата на Асоциацията на реставраторите в България) изписват отново цялата църква и реставрират иконите.

 

Ремонтът на храма приключва и на 29 ноември 2009 г. той е осветен от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в присъствието на благодетеля Цветан Василев. От 4 ноември 2010 г. председател на църковното настоятелство на Храм „Свети великомъченик Димитър Мироточивий Солунски Чудотворец“  Етъра е свещеник Цветан Спиров.

» Назад

Свали като PDF