Официален личен сайт на

Цветан Василев

Колко лъжи изрече Силвия Великова за делото "КТБ" в ефира на БНР на 18.06.2024 г.? Fact Check от адв. Константин Симеонов

20.06.2024

На 18.06.2024 г., в предаването „12+3“ с Георги Марков по БНР, Силвия Великова си позволява нелепи внушения за КТБ за пореден път.

 

 

Фейсбук групата Hemeroteca Цветан Василев - Tzvetan Vassilev е потърсила адв. Константин Симеонов за коментар, имайки предвид и ролята, изиграна от Великова в погрома над КТБ на същия ден преди 10 години.

 

 

На 18.06.2014 г., десетки медии получават анонимка от човек, който не съществува, в която се правят внушения за БНБ. Предполага се, че е писана от кръга на Пепи Еврото – най-малкото стилът напомня прословутото писмо на Мечо Пух. Единствено БНР й обръща внимание и следва инструкциите в нея, като в дописката си Силвия Великова подпъхва името на КТБ. Така започва втората масова вълна на тегления от КТБ, след като първата покрай фиаското на тезата за „убийците“ на Пеевски пред българския съд беше овладяна на 17.06.2014 г.

 

В периода 13.06-19.06.2014 г., заради медийно-прокурорските фойерверки, от КТБ са изтеглени над 1,2 милиарда или 20% от активите на банката.

 

 

Колко нелепици успя да разпространи Силвия Великова в ефира на същото БНР десет години по-късно?

 

 

Силвия Великова: „Броят на страниците по делото за КТБ ги знае само Иван Гешев. 300 страници е само обвинителният акт. Иван Гешев трябваше да разкрие кражбата на прехода. Това е дело за издигане и той тръгна нагоре по стълбицата да расте“.

 

 

Адвокат Константин Симеонов: Очевидно, въпреки че твърдят, че са присъствали в зала, и следят темата вече 10 години, някои журналисти не слушат внимателно. Биха могли да питат, уви. Броят на страниците на обвинителния акт не е 300.

 

 

Досъдебното производство по делото КТБ е почти 1400 тома. Що се касае до обвинителния акт, той не е 300 страници, а повече от 13 000 страници. Само диспозитивът на обвинителния акт е 5200 страници. За съжаление, в този коментар на Силвия Великова по повод 10 години от фалита на КТБ, има доста неистини.

 

 

Първо, към момента, в който се пишеше обвинителният акт по КТБ през 2017 г., в НПК имаше разпоредба, която говореше за това, че всяко наказателно производство в съдебната му фаза започва с прочитане на обвинителния акт. Малко преди да започне съдебната фаза на делото КТБ, бяха направени изменения в НПК и в същия текст беше въведена формулировката, че е достатъчно да се прочете заключителната част на обвинителния акт, т.е. на диспозитива.

 

Започна четенето на диспозитива на обвинителния акт, но това не се хареса на прокуратурата и под диктовката на тези, които стоят зад погрома на КТБ, в парламента бяха направени изменения в НПК като беше отменена тази разпоредба за четене, включително на заключителната част, за да се угоди на прокуратурата.

 

 

С тези промени всъщност се прикри колко неграмотно е написан обвинителният акт. Тогава Иван Гешев каза, че щом адвокатите сме искали да се чете обвинителният акт, при съществуваща разпоредба в НПК сякаш беше прищявка от наша страна, тогава ще го четем, но ще стоим и прави, на крака през цялото време. Вероятно така се опитваше да изиска от нас “уважение” към “труда” си.

 

 

Силвия Великова: „Това дело е едно състезание между адвокатите и прокуратурата, защото е игра на нерви“.

 

 

Адвокат Константин Симеонов: По принцип процесът следва да е състезателен. Така се и нарича. Друг е въпросът как изглежда този процес в България. Що се касае до това, дали това дело е “игра на нерви”, това е твърде просто обяснение за дело, от което са съсипани множество човешки съдби.

 

 

Силвия Великова: “НПК допуска да не се чете целия обвинителен акт, но адвокатите казаха, че искат целия и около година го слушахме в съдебна зала”.

 

 

Адвокат Константин Симеонов: Очевидно Силвия Великова не е слушала с разбиране, тъй като към момента на внасяне на обвинителния акт на КТБ в съда, в НПК съществуваше разпоредба, че делото започва с прочитане на целия обвинителен акт. След което, специално заради неграмотно написания обвинителен акт по делото КТБ, бяха гласувани промени да се чете само диапозитива, който е 5200 страници. Разбира се и това не им хареса и отмениха и тази разпоредба.

 

 

Силвия Великова: “Някои от подсъдимите са с по двама адвокати“.

 

Адвокат Константин Симеонов: Тук също има неточност, тъй като по усмотрение на прокуратурата всички са с по двама адвокати. Назначен беше на всеки подсъдим по един резервен адвокат, за да не се бавел процесът.

 

 

В случая с моя клиент, който е задочник, на когото също е назначен резервен защитник –тук абсурдът е следният. При задочника без упълномощения адвокат делото не може да върви, т.е. присъствието на резервния защитник не върши работа. Обезсмисля се.

 

Но това е само един от многото нонсенси по делото КТБ.

 

 

» Всички новини

Свали като PDF