Официален личен сайт на

Цветан Василев

Проекти

Корпоративна търговска банка АД

Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) е най-стратегическият и мащабен проект на Цветан Василев. Той участва със собствени средства в сделката за придобиването на финансовата институция през 2000 г. Същата година става Председател на Управителния съвет. Четири години по-късно вече е основен акционер и оглавява Надзорния съвет. Оттогава насам КТБ АД бележи бързо и устойчиво развитие и от малка периферна банка се превръща в авторитетната водеща финансова институция, която познаваме днес.

 

За разлика от мениджърите на други банки в България, Цветан Василев от самото начало решава да не се води от готови схеми. Той залага на фирменото кредитиране и определя посоката на развитие за КТБ АД, която остава непроменена и досега — инвестиционно банкиране, финансиране на приватизационни сделки и съсредоточаване на кредитната дейност в експортноориентирани производства, инфраструктура, енергетика.

 

Тази стратегия се оказва печеливша и през следващите години Корпоративна търговска банка АД успява да се утвърди като надежден партньор на българския бизнес и оказва съществено въздействие за развитието на цели отрасли в икономиката. Сред тях са производството на специална военна продукция, пътното строителство и инфраструктура, енергетиката и др.

 

Цветан Василев разкрива част от формулата на успеха в интервю за вестник „Стандарт“ от 2 декември 2011 г., автор: Невена Мирчева: Разликата между нас и останалите банки е, че КТБ АД се явява партньор. Тя разбира проблемите на клиентите, старае се да ги решава. Банката е не само източник на финансиране. В редица случаи значително по-важно е да бъдеш в състояние да помогнеш за решаване на конкретен проблем и да бъдеш точно на място и във времето, когато фирмата се нуждае най-много от тази помощ.

 

През 2007 г. КТБ АД е публично дружество с двустепенна система на управление, чиито акции започват да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) — София. Целта е след три години да сме сред десетте най-големи банки по размер на активите и сред петте банки с най-добра възвръщаемост на собствения капитал, казва Цветан Василев в интервю за в. Банкеръ, публикувано в бр. 12 от 24 март 2007 г.

 

Прогнозата му се сбъдва и през 2010 г. КТБ АД е девета по стойност на активите, но четвърта по абсолютна стойност на печалбата сред българските банки. Година по-късно КТБ АД е на седмо място с дял от активите на банковата система на България от 5,26%. Към края на 2012 г. КТБ АД увеличава активите си с 39,4% спрямо 2011 г. до 5,64 млрд. лв., което я нарежда на шесто място по този показател.

 

Паралелно с утвърждаването си на българския пазар, КТБ АД става все по-значима финансова институция и в международен план. През 2012 г. Корпоративна търговска банка АД за втора поредна година отбелязва най-големия скок в класацията Top 100 SEE Banks, като се нарежда на 24-о място сред най-големите банки от Югоизточна Европа. Това е с 11 места напред в сравнение с класацията за 2011-а, когато банката е на 35-о място, и с 22 места нагоре спрямо 2010 г.

 

В края на юни 2013 г. по официални данни на Българска народна банка КТБ АД е пета по размер на активите, трета по печалба и на първо място по ръст на депозитите. Към 30 ноември 2013 г. КТБ АД вече е четвъртата по големина банка в България с активи от над 6,7 млрд. лв. (7,99% пазарен дял по този показател), с 10,04% дял при депозитите от населението и с 13,07% дял от кредитите, отпуснати на бизнеса.

 

За първото тримесечие на 2014 г. Корпоративна търговска банка АД отчита 18% ръст на нетната печалба на годишна база, а активите й се увеличават до 7,3 млрд. лв.

 

За своите мениджърски качества, последователност, стратегическо мислене и банкерски талант Цветан Василев получава признание от авторитетни български и международни икономически издания, висши учебни заведения, световни бизнес организации и форуми.

 

Освен наградите, които банкерът получава за личния си принос в развитието на икономиката и банковото дело, неговият проект — Корпоративна търговска банка АД, също е отличен многократно:

 

 • 2013 г. — награда „Динамика на развитие“ в класацията на Асоциация „Банка на годината“;
 • 2013 г. — награда на „Произведено в България — съюз на малкия и среден бизнес“ за „Финансов институт, който провежда най-благоприятна кредитна политика“;
 • 2013 г. — „Най-бързо развиващата се банка за 2012 г.“ в класацията на фондация „Банки Инвестиции Пари“;
 • 2012 г. — награда „Динамика на развитие“ в класацията на Асоциация „Банка на годината“;
 • 2012 г. — „Най-бързо развиващата се банка за 2011 г.“ в класацията на фондация „Банки Инвестиции Пари“;
 • 2011 г. — награда „Динамика на развитие“ в класацията на Асоциация „Банка на годината“;
 • 2011 г. — награда „Най-бързоразвиваща се банка за 2010 г.“ на деветия финансов форум „Банки Инвестиции Пари“;
 • 2010 г. — специална награда на в. „Банкеръ“ за пазарна устойчивост;
 • 2009 г. — Най-добра компания на борсата в България за 2008 г. в класацията на в. „Дневник“  — „Дневник 100“;
 • 2009 г. — награда за инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот, връчена от Българската фондова борса АД — София;
 • 2009 г. — приз „Дружество с най-добро корпоративно управле­ние за 2008 г.“ от Асоциацията на инвеститорите;
 • 2008 г. — заема втора позиция в класацията на в. „Дневник“ за най-добрите публични компании за 2007 г.;
 • 2008 г. — приз „Банка на клиента“ в класацията на Асоциация „Банка на годината“;
 • 2008 г. — награда за „Финансова институция с най-добро корпоративно управление“ от Асоциацията на инвеститорите;
 • 2006 г. — награда на Българската асоциация по маркетинг за най-добра радио реклама за 2005 г.;
 • 200З г. — награда „Финансов продукт на годината“ в категория „Инвестиционни продукти и влогонабиране“ на изложението „Банки Инвестиции Пари“;
 • 2002 г. — награда в категорията „Динамика на развитие“ в класацията на Асоциация „Банка на годината“;
 • 2001 г. — награда в категорията „Динамика на развитие“ в класацията на Асоциация „Банка на годината“.

» Назад

Корпоративна търговска банка АД

Свали като PDF