Официален личен сайт на

Цветан Василев

Сигнал срещу Иван Гешев до Софийска районна прокуратура

21.04.2023

Днес, 21.04.2023 г., чрез адвоката си Константин Симеонов, подадох сигнал срещу лицето Иван Гешев, понастоящем заемащ длъжността „Главен прокурор на Република България“, до Софийска районна прокуратура. Сигналът е във връзка със серия спекулации и внушения по мой адрес, направени от Иван Гешев на официалната пресконференция на прокуратурата на 16.03.2023 г., която беше широко отразена от медиите, както и в поредица интервюта и медийни изяви на Иван Гешев през март и през април тази година.

 

Считам, че има достатъчно данни да бъде извършена проверка и да бъде образувано досъдебно производство относно евентуално извършено длъжностно престъпление.

 

Смятам, че предвидената в чл. 198, ал.1 от НПК възможност за разгласяване на материали по разследване с разрешение на прокурора цели единствено информиране на обществото и се отнася само до хода на разследването, но не и до оповестяване на естеството на събрани доказателства, при това едностранчиво и целенасочено. Категорично тази норма не дава възможност за публичен анализ и интерпретация, нито за призиви към медиите да интерпретират тази информация. Обсъждането на доказателства от страна на прокуратурата се извършва само пред съда, в рамките на равнопоставен съдебен процес.

 

Освен това, внушаването на вина, особено чрез зрелищна медийна кампания и интервюта, е в разрез с презумпцията за невиновност, залегнала в Конституцията на Република България, Европейската конвенция за защита на човешките права, Хартата на Европейския съюз на основните човешки права, Наказателно-процесуалния кодекс на Република България, Директива 2016/343 относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и пр.

 

В допълнение, изглежда, българската прокуратура за пореден път се опитва да криминализира факти и обстоятелства, които не могат да съставляват престъпление. Единствената цел e чрез погазване на закона да се отмъщава за упражняването на изконни граждански права.

 

Съгласно Решение № 11/ 23.07.2020 г. пo KД № 15/ 2019 г. на Конституционния съд на Република България, всеки прокурор може да извърши проверка и да образува досъдебно производство срещу Главния прокурор.

» Всички новини

Свали като PDF