Официален личен сайт на

Цветан Василев

Публични изяви

Wroclaw Global Forum

Председателят на Надзорния съвет на КТБ АД Цветан Василев участва три поредни години във Вроцлавския глобален форум (Wroclaw Global Forum), който се организира от Атлантическия съвет на САЩ и общината на Вроцлав, Полша. Целта на събитието, което привлича интереса на политически лидери, дипломати и предприемачи, е да окуражава процеса на демократизация в Източна Европа и в съседни на региона държави.

 

На Вроцлавския форум световни политически и бизнес лидери обсъждат наболели въпроси, свързани с енергетиката, глобалната икономическа криза, сигурността, приоритетите на НАТО и на ЕС. През 2012 г. водеща беше темата за бъдещето на западния свят в условията на икономическа и политическа несигурност, на заплахите пред демокрацията и на все по-нарастващото влияние на новите икономически сили от Изтока. За подобряване на конкурентоспособността в Европа Цветан Василев препоръча да се насърчат експортно ориентираната икономика и технологичното развитие.

 

Той посочи още, че университетското образование в България е на високо ниво, но все още делът на средствата към БВП, който държавата отделя за научноизследователска и развойна дейност, е твърде нисък. Василев изтъкна слабата усвояемост на средствата по европейските програми за повишаване на конкурентоспособността и подчерта, че както българското, така и правителствата на останалите новоприсъединени към ЕС държави членки отдават значение основно на инфраструктурните проекти.

 

Василев призова да не бъдат поставяни под общ знаменател България, Румъния и Гърция само защото се намират на Балканския полуостров. Румъния е с плаващ валутен курс, България е с фиксиран, а Гърция е част от еврозоната и има най-високия дълг към БВП в Европа. „За разлика от южната си съседка България се представя значително по-добре по отношение на нивата на задлъжнялост“, каза Цветан Василев, цитиран от в. „Монитор“.

 

Василев подчерта, че членството на България в ЕС подпомага растежа на икономиката, но за съжаление то е съвпаднало с началото на кризата, когато политиката на държавите от съюза е станала по-консервативна и в крайна сметка България не е успяла да се възползва напълно от присъединяването.

 

» Назад

Wroclaw Global Forum

Свали като PDF