Официален личен сайт на

Цветан Василев

Съдът в Република Кипър даде ход на дело срещу Иван Гешев на основание "заговор с цел измама"

Заповед на кипърския съд за връчване на призовки на ответниците

04.02.2024

През 2023 г. заведох дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание "заговор с цел измама" (conspiracy to defraud) – "Бейкър Тили-Кипър", Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев. На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за "заговор с цел измама".

 

По така нареченото "мега" дело КТБ, прокуратурата е приложила съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, за която твърди, че е извършена от компанията Бейкър Тили-Кипър. От години, в серия свои изказвания, лицето Иван Стоименов Гешев тръби "заключенията" й, на които се основава обвинителният акт по делото КТБ.

 

Във връзка с иска ми, от компанията "Бейкър Тили-Кипър" твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза – единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Подчертават, също така, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка. Същевременно, един от ответниците по делото направи писмени самопризнания, че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура. Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата. С други думи, експертизата е не просто негодна – тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата.

 

Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие.

 

За това дело разказах подробно в интервю с Генка Шикерова, което ще бъде публикувано следващата седмица. За фалшифицираната експертиза може да прочетете повече тук.

» Всички новини

Свали като PDF